Oralna higijena

29.09.2020
dentico-fb-22-1200x627.jpg

Učinkovita oralna higijena preduvjet je oralnog zdravlja

Imati zdrave zube zahtijeva stalnu njegu. Čak i ako su vam kažu da imate lijepe zube, potrebno je svakodnevno primjenjivati ispravnu i učinkovitu oralnu higijenu, jer biste u protivnom mogli naići na ozbiljne probleme s ustima.

To podrazumijeva i upotrebu adekvatnih proizvoda za oralnu higijenu, kao i provjeru vaših svakodnevnih navika.

Pročitajte nekoliko smjernica za kvalitetno i učinkovito održavanje oralnog zdravlja.

Uvijek perite zube nakon obroka

Kako biste izbjegli nakupljanje kamenca, perite zube nakon obroka. Četkanje neka traje najmanje 2 minute.

Odaberite odgovarajuću četkicu za zube

Koristite četkicu koja nema preveliku glavu čija su vlakna učinkovita u uklanjanju biofilma dok su istovremeno nježna prema desnima i površini zuba
Vašu zubnu četkicu potrebno je mijenjati svaka 3 mjeseca.

Profesionalno čišćenje zubi

Jedan od savjeta za pravilnu oralnu higijenu je obavljanje profesionalnog čišćenja zuba jednom u šest mjeseci. Stomatolog će pregledati zube sa svojim instrumentima i ako je potrebno profesionalno očistiti zube jer puno jednostavnije može uočiti mjesta koja možda nisu u potpunosti očišćena četkicom za zube, a gdje se zubni kamenac već stvorio.

Četkajte zube pravilno

Važan je i način na koji perete zube. Morate znati da loše pranje zuba znači da ih uopće ne perete. Ne žurite i trljajte četkicu za zube nježnim kružnim pokretima kako biste uklonili naslage. Neuklonjeni plak može se stvrdnuti, što dovodi do nakupljanja kamenca i gingivitisa

Ne zanemarujte čišćenje jezika

Plak se također može nakupljati na jeziku. To ne može dovesti samo do neugodnog zadaha, već i do drugih oralnih zdravstvenih problema. Koristite čistač jezika povlačeći ga od straga prema naprijed kako bi uklonili ostatke hrane, naslage i bakterije.

Koristite odgovarajuću pastu za zube
Paste za zube koje sadrže fluor najbolje štite zube jer sprečavaju štetno djelovanje bakterija koje su uzročnici karijesa. Koju god zubnu pastu odaberete biti će odlična. Istu vrstu zubne paste možete koristiti cijelog života jer ne možete postati imuni na njena dobra svojstva.

Koristite zubni konac

Čak i ako redovito perete zube, nemojte zanemariti upotrebu zubnog konca. Zubni konac nije prikladan samo za uklanjanje sitnih komadića hrane koji vam se mogu zaglaviti u zubima, već je način stimuliranja desni, smanjenja naslaga i smanjenja upale u ustima.

Kupite dobru tekućinu za ispiranje usta

Koristite tekućinu za ispiranje usta kako bi učinkovito smanjili biofilm i osvježili usta.
Tekućina za ispiranje usta pomaže na tri načina:

  • smanjuje količinu kiseline u ustima;
  • čisti područja koja se teško četkaju, posebno oko desni
  • remineralizira zube;

Pijte više vode

Voda je najbolje piće za vaše opće zdravlje, a također i za oralno zdravlje. Obična voda idealna je za održavanje usne šupljine zdravom jer ju ispire i tako pomaže u uklanjanju bakterija i održavanju nepogodnog pH okruženja na ove male “napasti”.

Ograničite upotrebu gaziranih pića

Osim što sadrže velike količine šećera i samim time imaju negativan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, gazirana pića ostavljaju neželjene posljedice i na vaš osmijeh. Povećavaju mogućnost nastanka karijesa i svojim kemijskim sastavom utječu na slabljenje zubnne cakline. Ponekad si možete dozvoliti uživanje u gaziranim sokovima, ali biste svakako trebali pripaziti da oni ne budu dio vaše svakodnevnice.

Pokušajte prestati pušiti

Ako vam još uvijek manjka razloga za prestanak pušenja, probajte na popis uvrstiti i osmijeh. Cigarete ne narušavaju samo estetiku vaših zubi već mogu i ozbiljno ugroziti vaše oralno zdravlje. Uživanje u cigaretama rezultirat će žutim zubima i lošim zadahom, ali i razvojem bakterija i toksina koji pogoduju nastanku karijesa, upalnih procesa i bolesti desni.

Copyright by Dentico 2019. All rights reserved.

IT | HR