Logo Dentico

Zubne proteze

Zubne proteze su ključni elementi dentalne protetike koji omogućuju osobama s nedostatkom zuba da ponovno steknu punu funkcionalnost žvakanja i govora, kao i da poboljšaju estetski izgled svog osmijeha.

Postoje različite vrste zubnih proteza, prilagođene specifičnim potrebama i situacijama pacijenata. Totalne proteze su namijenjene osobama koje su izgubile sve zube, dok parcijalne proteze pomažu kada je prisutan određeni broj prirodnih zuba. Zubne proteze mogu biti mobilne, fiksne (na implantatima ili na prirodnim zubima) i kombinirane. Materijali od kojih se izrađuju proteze variraju, uključujući akrilat, metal, ili kombinaciju oba, a odabir ovisi o individualnim preferencijama i potrebama pacijenta.

Proces izrade zubne proteze započinje uzimanjem preciznog otiska vilice, nakon čega slijedi pažljivo planiranje kako bi se osigurala optimalna prilagodba i udobnost. Stabilnost proteze u ustima postiže se vakuumom koji se formira između proteze i tkiva desni, a kod donjih proteza, stabilnost može biti pojačana ugradnjom implantata. Osim toga, estetski aspekti poput boje i oblika zuba mogu se prilagoditi kako bi proteza izgledala što prirodnije i harmoničnije s preostalim zubima ili karakteristikama lica.

Održavanje zubnih proteza je također važan aspekt koji doprinosi njihovom dugovječnom korištenju i očuvanju oralnog zdravlja. Redovito čišćenje proteza, kao i održavanje higijene usne šupljine, ključni su za sprječavanje infekcija i neugodnih mirisa. Također, preporučuje se redoviti pregledi kod stomatologa kako bi se pravovremeno detektirale moguće promjene u prilagodbi proteze ili stanju oralnog zdravlja.

Zubne proteze 3

Zubne proteze mogu značajno poboljšati kvalitetu života osoba koje se suočavaju s gubitkom zuba, vraćajući im samopouzdanje i sposobnost uživanja u različitim aktivnostima. Uz pravilan odabir i održavanje, proteze mogu biti udobne i funkcionalne, omogućujući korisnicima da se osjećaju dobro i izgledaju prirodno. Uz napredak u dentalnoj tehnologiji, danas su proteze izrađene tako da pružaju veću udobnost i bolju prilagodbu nego ikad prije, što ih čini izvrsnim rješenjem za mnoge ljude.

Zatražite ponudu ili dogovorite termin za prvi besplatni posjet.