Zubne protezeZubna proteza je idealno rješenje u borbi protiv djelomičnog ili potpunog gubitka zuba, s estetskog i funkcionalnog gledišta.

Zubne proteze definitivno su promijenile način života onih pacijenata koji su izgubili jedan ili više zuba. S estetskog stajališta, nedostatak zuba može uzrokovati nelagodu i u psihološkom pogledu.

Tehnološke inovacije omogućile su današnjim zubnim protezama stvaranje savršenih i prirodnih usta, omogućujući pacijentima da se osjećaju ugodno.

Zubne proteze mogu biti mobilne, fiksne (na implantatima ili na prirodnim zubima) i kombinirane.Mobilne proteze


Mobilne proteze mogu zamijeniti dio ili cijelu zubnu čeljust. Prednost mobilne proteze je ekonomičnost i jednostavnost u rukovanju, omogućavajući pacijentima lakše skidanje kako bi odradili  uobičajene procedure čišćenja i oralne higijene.


Fiksne proteze


Da bi se montirale,  fiksnim protezama je potreban oslonac iznad kojih se mogu učvrstiti.

Fiksna proteza je sastavljena od krunica ili mostova, koja na trajan i stabilan način zamjenjuje zube. Razlikujemo više tipova fiksnih proteza: proteza na implantatima koja se može pričvrstiti ili cementirati, te proteza na zubima koja se oslanja na prirodne zube i potpuno zamjenjuje zub koji fali.


Kombinirane proteze


Kombinirane proteze koriste se kada u čeljusti postoji samo par zuba koji sa svojim brojem ili dispozicijom nisu dovoljni za izdradu mosta, ili kad implantati nisu opcija zbog određenih  zdravstvenih ili financijskih razloga,.

To je karakteristična vrsta zubne proteze koja se dobiva spajanjem elemenata fiksnih proteza i mobilnih elemenata proteze. Obično fiksni dio djeluje kao oslonac kroz krunice ili  mostove, a mobilni dio se koristi za zamjenu zuba koji nedostaju.

Copyright by Dentico 2019. All rights reserved.

IT | HR