Parodontalne bolesti, poput gingivitisa i parodontitisa, predstavljaju ozbiljan problem za zdravlje zuba i desni. Ove bolesti, ako se ne liječe na vrijeme, mogu dovesti do gubitka zuba, pa čak i do oštećenja kosti koja podupire zube. Jedan od ključnih postupaka u liječenju parodontalnih bolesti je kiretaža zuba. Iako ovaj termin može zvučati zastrašujuće, kiretaža je zapravo vrlo učinkovit i siguran zahvat koji može značajno poboljšati zdravlje desni i spriječiti daljnje komplikacije.

Kiretaža zuba nije samo mehaničko uklanjanje plaka i kamenca; ona je temeljito čišćenje zuba ispod linije desni, gdje obični higijenski postupci poput četkanja i upotrebe zubnog konca ne mogu doprijeti. Postupak je posebno važan kod pacijenata koji već imaju razvijenu parodontalnu bolest, jer uklanja uzročnike upale i omogućava desnima da se oporave. U ovom članku detaljno ćemo objasniti što je kiretaža, kako se provodi i na koji način pomaže u liječenju parodontalnih bolesti.

Što je kiretaža zuba i kako pomaže u liječenju parodontalnih bolesti

 

Što je kiretaža zuba?

Kiretaža zuba je stomatološki postupak koji se izvodi u okviru liječenja parodontalnih bolesti. To je proces dubinskog čišćenja zuba, tijekom kojeg se uklanjaju naslage kamenca, plaka i bakterija s korijena zuba ispod linije desni. Cilj kiretaže je eliminirati uzročnike upale koji se nalaze u parodontalnim džepovima – prostorima između zuba i desni koji su nastali kao rezultat povlačenja desni uslijed upale.

Kiretaža se obično izvodi u dva koraka:

  1. Skidanje kamenca (scaling): Prvi korak uključuje uklanjanje naslaga kamenca i plaka s površine zuba iznad i ispod linije desni. Ovaj dio postupka može se izvesti ručnim instrumentima ili ultrazvučnim uređajem koji emitira vibracije kako bi se naslage učinkovito odstranile.

  2. Planiranje korijena (root planing): Drugi korak je zaglađivanje površine korijena zuba, kako bi se uklonile nepravilnosti i olakšalo ponovno priljubljivanje desni uz zub. Ovo planiranje smanjuje mogućnost ponovnog nakupljanja bakterija i omogućava desnima da se oporave i stabiliziraju.
     

Kako kiretaža pomaže u liječenju parodontalnih bolesti?

  1. Uklanjanje uzročnika bolesti: Glavna svrha kiretaže je uklanjanje bakterija i toksina koji uzrokuju upalu desni. Kada se ti uzročnici uklone, desni imaju priliku zacijeliti i ponovno se priljubiti uz zub, čime se smanjuje dubina parodontalnih džepova i sprječava daljnje oštećenje potpornog tkiva.

  2. Sprječavanje napredovanja bolesti: Neliječene parodontalne bolesti mogu napredovati i uzrokovati ozbiljna oštećenja, uključujući gubitak zuba i resorpciju kosti. Kiretaža zaustavlja ovaj proces uklanjanjem patogenih bakterija koje uzrokuju destrukciju tkiva, čime se sprječava daljnje napredovanje bolesti.

  3. Poboljšanje oralnog zdravlja: Kiretaža ne samo da uklanja uzročnike bolesti, već također potiče regeneraciju zdravog tkiva. Desni koje se oporave nakon kiretaže postaju manje sklone upalama i infekcijama, što značajno poboljšava cjelokupno oralno zdravlje.

  4. Smanjenje parodontalnih džepova: Duboki parodontalni džepovi predstavljaju idealno okruženje za rast bakterija. Kiretaža smanjuje dubinu tih džepova, čime se otežava ponovni razvoj bakterija i olakšava održavanje oralne higijene.

 

kiretaža zuba


Kada je potrebna kiretaža zuba?

Kiretaža zuba se preporučuje kod pacijenata s dijagnosticiranim parodontalnim bolestima, osobito kada postoji značajna dubina parodontalnih džepova (obično dubljih od 4 milimetra). Znakovi koji ukazuju na potrebu za kiretažom uključuju crvenilo, oticanje i krvarenje desni, povlačenje desni, te prisutnost naslaga kamenca i plaka ispod linije desni.

Stomatolog će prije zahvata provesti detaljan pregled i mjerenje parodontalnih džepova kako bi procijenio stanje desni. Ako se utvrdi da postoji značajna upala ili rizik od napredovanja bolesti, kiretaža će biti preporučena kao dio cjelovitog plana liječenja.

 

Kako se pripremiti za kiretažu i što očekivati nakon zahvata?

Prije samog zahvata, stomatolog će vam dati detaljne upute o pripremi. Kiretaža se obično izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se osiguralo da je postupak što udobniji za pacijenta. Nakon zahvata, moguća je blaga bol ili osjetljivost desni, što je normalna reakcija koja obično prolazi unutar nekoliko dana.

Nakon kiretaže, važno je slijediti upute stomatologa o oralnoj higijeni i njezi desni. To uključuje redovito i nježno četkanje zuba, korištenje zubnog konca, te ispiranje usta antibakterijskom tekućinom. Stomatolog može također preporučiti kontrolne preglede kako bi se pratilo stanje desni i osigurao potpuni oporavak.

 

Dugoročni učinci kiretaže

Kiretaža može imati dugoročne pozitivne učinke na zdravlje desni i zuba. Osim što sprječava napredovanje parodontalnih bolesti, pomaže u održavanju zdravih desni i smanjuje rizik od gubitka zuba. Redovitim provođenjem kiretaže, u kombinaciji s odgovarajućom oralnom higijenom, moguće je održati desni zdravima i funkcionalnima tijekom cijelog života.

Kiretaža zuba je važan korak u liječenju parodontalnih bolesti i održavanju oralnog zdravlja. Iako se može činiti kao složen zahvat, njegova učinkovitost u uklanjanju uzročnika upale i obnavljanju zdravlja desni čini ga nezamjenjivim dijelom stomatološke njege. Ako ste suočeni s problemima poput upale desni ili dubokih parodontalnih džepova, razgovarajte sa svojim stomatologom o mogućnosti kiretaže kao rješenja koje može značajno poboljšati vaše oralno zdravlje.