Logo Dentico

Pitanja i odgovori

 • Što je augmentacija kosti?

  Augmentacija kosti je postupak kojim se povećava količina kosti u čeljusti kako bi se osigurala dovoljna podrška za implantate. Ovaj postupak je često potreban kada pacijent nema dovoljno prirodne kosti zbog atrofije ili drugih stanja.

 • Što je podizanje sinusa (sinus lift)?

  Podizanje sinusa (sinus lift), ili sinusna augmentacija, je kirurški zahvat koji se izvodi s ciljem povećanja količine kosti u gornjoj čeljusti, posebno u području premolara i molara. Ovaj postupak je često potreban kada pacijent nema dovoljno kosti za postavljanje dentalnih implantata.

  Postupak podizanja sinusa obično uključuje stvaranje otvora u kosti gornje čeljusti kako bi se pristupilo sinusnoj šupljini. Nakon toga, sinusna membrana se pažljivo podiže, a prostor koji nastaje se popunjava biokompatibilnim materijalima, poput koštane graft ili koštanih zamjena. Ovo omogućava novom kostnom tkivu da raste i integrira se s postojećom kosti.

  Prije nego što se odlučite za podizanje sinusa, važno je razgovarati sa svojim stomatologom ili oralnim hirurgom o svim aspektima postupka, uključujući potrebu za zahvatom, moguće rizike i komplikacije, kao i očekivane rezultate. Također je bitno razmotriti sve alternative i odabrati najbolju opciju za vaše oralno zdravlje.

  Podizanje sinusa može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata koji trebaju dentalne implantate ali nemaju dovoljno kosti za njihovo postavljanje. Zahvaljujući napretku u dentalnoj medicini i tehnologiji, ovaj postupak je sve sigurniji i efikasniji.

 • Što je zubni implantat?

  Zubni implantat je nadomjestak  od titana, koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Također služi kao potpora pojedinačnim zubima, fiksnim protezama, mostovima ili mobilnim protezama.

 • Koji materijali se koriste za zubne implantate?

  Titan je najčešće korišten materijal za ugradnju u kost zbog svoje izuzetne čvrstoće, dugovječnosti i biokompatibilnosti s ljudskim tijelom. Titan se lako integrira s kostima čeljusti, što osigurava stabilnost implantata. Nakon srastanja titanski umetak služi kao korijen zuba.

 • Zašto All-on-4?

  All-on-4 je idealno rješenje za pacijente koji su izgubili većinu ili sve svoje zube i žele brzo i efikasno rješenje za obnovu osmijeha.

  Prednosti all-on-4 sistema:

  1. Brza transformacija osmijeha: All-on-4 omogućava pacijentima da dobiju fiksne zube isti dan kada se postave implantati.
  2. Manji broj implantata: Za razliku od tradicionalnih metoda koje zahtijevaju 6 do 8 implantata po čeljusti, all-on-4 koristi samo četiri implantata.
  3. Bolja stabilnost: Četiri implantata postavljena pod određenim kutom pružaju izvanrednu stabilnost i podršku za protetske zube.
  4. Dugotrajno rješenje: All-on-4 implantati su dizajnirani da traju cijeli život, uz pravilnu njegu i održavanje.
  5. Poboljšana kvaliteta života: Pacijenti mogu uživati u hrani koju vole bez brige o klizanju ili neudobnosti proteza.
 • Koliko je sigurna All-on-4 metoda?

  All-on-4 metoda je vrlo sigurna i ima visoku stopu uspjeha. Kao i kod svakog kirurškog zahvata, postoje određeni rizici, ali oni su minimalni kada postupak provodi iskusni dentalni kirurg.

 • Koliko dugo traje oporavak nakon All-on-4 zahvata?

  Oporavak može varirati od pacijenta do pacijenta, ali većina ljudi može nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima unutar nekoliko dana nakon zahvata.

 • Koja je razlika između All-on-4 i All-on-6 dentalnih implantata?

  All-on-4 i all-on-6 su metode dentalne implantologije koje se koriste za rekonstrukciju kompletnog niza zuba. Glavna razlika između ove dvije metode je broj implantata koji se postavljaju u vilicu.

  All-on-4 metoda koristi četiri implanta za podršku fiksnoj protezi, dok All-on-6 koristi šest implantata. Više implantata kod All-on-6 metode može pružiti veću stabilnost i raspodjelu opterećenja, što može biti korisno kod pacijenata sa većim gubitkom kosti u vilici.

  Odluka između All-on-4 i All-on-6 metode ovisi od mnogih faktora, uključujući anatomiju pacijentove vilice, kvalitetu i količinu preostale kosti, kao i specifične potrebe i želje pacijenta.

 • Što je parodontologija?

  Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi parodontom, odnosno liječenjem potpornih struktura zubi i bolesti vezanih uz desni i kosti. Više o parodontologiji

 • Što je plak?

  Plak je ljepljiva, bijela naslaga koja se formira na zubima i sastoji se od bakterija, virusa, ostataka hrane i odumrlih stanica. Ova naslaga se stvara tijekom cijelog dana, posebno nakon konzumacije hrane i pića. Ako se ne ukloni redovitim četkanjem i korištenjem zubnog konca, plak može dovesti do raznih dentalnih problema, uključujući karijes i bolesti desni. Stoga je važno održavati dobru oralnu higijenu kako bi se spriječilo nakupljanje plaka i očuvalo zdravlje zuba i desni.

 • Kako spriječiti nastajanje plaka?

  Nakupljanje plaka na zubima može se spriječiti redovitim i pravilnim oralnim higijenskim navikama. Temeljito četkanje zubi najmanje dva puta dnevno, koristeći mekanu četkicu za zube i fluoridnu pastu, ključno je za uklanjanje plaka s površine zuba. Zubni konac je također neophodan jer pomaže ukloniti plak između zubi gdje četkica ne može doseći.

  Osim toga, redoviti stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje mogu pomoći u uklanjanju tvrdokornog plaka i sprječavanju formiranja zubnog kamenca. Ograničavanje unosa šećera i kiselih pića može smanjiti rast bakterija koje uzrokuju plak.