Briga o oralnom zdravlju mnogo je više od samo redovitog pranja zuba. Iako mnogi od nas svakodnevno brinu o svojim zubima, gingivitis i parodontitis mogu se razviti unatoč redovitoj higijeni, osobito ako se naslage plaka i kamenca nakupljaju ispod linije desni. Ove bolesti ne samo da mogu uzrokovati bolne simptome i neugodan zadah, već i ozbiljno ugroziti zdravlje vaših zuba, pa čak dovesti i do njihovog gubitka. U tom kontekstu, dubinsko čišćenje zuba, poznato kao kiretaža, postaje ključna intervencija koja može spriječiti i liječiti ove ozbiljne probleme.

Dubinsko čišćenje zuba - Kako kiretaža može spriječiti gingivitis i parodontitis

Kiretaža je postupak koji se provodi kada je potrebno temeljito očistiti površinu korijena zuba od naslaga koje se nalaze ispod linije desni. Kada se plak i kamenac nakupljaju ispod desni, mogu uzrokovati upalu koja prelazi u gingivitis, a u težim slučajevima u parodontitis. Parodontitis je uznapredovali stadij bolesti desni koji može dovesti do oštećenja potpornog tkiva i kosti, što naposljetku može rezultirati ispadanjem zuba. Zbog toga je pravovremena kiretaža od presudne važnosti za održavanje zdravlja vaših desni i zuba.

 

Kako kiretaža djeluje na zdravlje desni?

  1. Uklanjanje uzroka upale: Primarni cilj kiretaže je uklanjanje plaka i kamenca koji se nakupljaju na korijenu zuba ispod desni. Ove naslage su glavni uzrok upale, a njihovo uklanjanje omogućuje desni da se oporave i ponovno priljube uz zub. To sprječava daljnje nakupljanje bakterija i smanjuje rizik od ponovnog razvoja gingivitisa i parodontitisa.

  2. Smanjenje parodontalnih džepova: Parodontalni džepovi su prostori između zuba i desni gdje se bakterije mogu lako nakupljati. Dubinsko čišćenje zuba pomaže smanjiti dubinu tih džepova, što olakšava održavanje oralne higijene i smanjuje mogućnost ponovnog pojavljivanja infekcije.

  3. Poboljšanje općeg oralnog zdravlja: Kiretaža nije samo tretman za desni već i preventivna mjera koja dugoročno poboljšava opće oralno zdravlje. Redovitim dubinskim čišćenjem smanjuje se rizik od razvoja drugih oralnih problema, kao što su karijes ili infekcije, što osigurava zdravlje vaših zuba na dulji rok.
     

Kada je vrijeme za kiretažu?

Kiretaža je preporučena u slučajevima kada se dijagnosticira gingivitis ili parodontitis, osobito kada su prisutni parodontalni džepovi. Ako primijetite simptome poput crvenila, otečenosti, krvarenja desni, povlačenja desni ili stalnog lošeg zadaha, to su znakovi koji ukazuju na upalu desni. U tim slučajevima, važno je što prije posjetiti stomatologa radi procjene i, po potrebi, provođenja kiretaže.

Stomatolog će procijeniti stanje vaših desni i zuba, te odrediti dubinu parodontalnih džepova pomoću parodontalne sonde. Ako su džepovi dublji od 4 milimetra, to je obično znak da je potrebna kiretaža. Ovaj postupak može zahtijevati više od jedne posjete, ovisno o opsegu zahvaćenog područja.



 

Postupak kiretaže i što očekivati

Kiretaža se izvodi u stomatološkoj ordinaciji pod lokalnom anestezijom kako bi se osigurala udobnost pacijenta. Tijekom postupka, stomatolog koristi specijalizirane instrumente, poput ručnih kireta ili ultrazvučnih uređaja, kako bi temeljito očistio zubne korijene. Nakon uklanjanja naslaga, desni se mogu priljubiti uz zube, što omogućuje njihovo zacjeljivanje.

Nakon kiretaže, važno je pridržavati se uputa stomatologa kako bi se spriječile komplikacije i osigurao uspješan oporavak. To uključuje redovito i pažljivo pranje zuba, korištenje zubnog konca i antibakterijskih vodica za ispiranje usta. U prvim danima nakon postupka, moguća je blaga bol ili osjetljivost desni, ali to su normalne reakcije koje će brzo nestati.

Dugoročne prednosti kiretaže

Kiretaža ne samo da liječi postojeće probleme s desnima, već djeluje i preventivno, smanjujući rizik od razvoja težih oblika bolesti desni u budućnosti. Redovitim provođenjem dubinskog čišćenja zuba, moguće je održati zdravlje desni i zuba na optimalnoj razini, što dugoročno štiti od komplikacija koje mogu zahtijevati kompleksnije stomatološke zahvate.
 

U konačnici, kiretaža je jedan od najvažnijih postupaka u održavanju zdravlja usne šupljine. Zdravlje desni i zuba nije samo pitanje estetike, već i općeg zdravlja, jer su brojne studije pokazale povezanost između oralnog zdravlja i sistemskih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Zato, ako primijetite bilo kakve simptome problema s desnima, ne odgađajte posjet stomatologu. Pravovremena kiretaža može napraviti veliku razliku u očuvanju vašeg osmijeha i zdravlja u cjelini.